Legal Tech on kasvussa Pohjolassa

torstai 5. lokakuuta 2017

LegalWorksin nyt jo kolmatta kertaa järjestämä Nordic Legal Tech Day Tukholmassa on tuplannut osallistujamääränsä joka vuosi. Tämä on samalla osoitus legal tech -alueen kehittymisestä ja sen nopeasti kasvavista markkinoista. Työkalut kehittyvät jatkuvasti ja yhä nopeampaan tahtiin, joten toimittajien ja käyttäjien on pysyttävä ajan tasalla tarjolla olevista ratkaisuista. Päivä antoikin hyvän yleiskuvan legal techin tilanteesta Pohjolassa. 

Teollistuminen ennen digitalisaatiota

Tilaisuuden teemana oli digitalisaatio, joten tekoäly ja GDPR toistuivat useimpien puhujien esityksissä. Asianajotoimiala on massiivisen muutoksen edessä. Sandy Devine Axiomilta totesi toimialan tarvitsevan teollistumista ennen kuin digitalisaatio on mahdollinen. Juristit työskentelevät edelleen käsityöläisen tavoin, jokainen pitkälti itsekseen ja omalla tavallaan. Toimiala ei kehity ennen kuin tämä muuttuu.

Muutos on vaikeaa

Juristit ovat tottuneita tiettyyn työskentelytapaan, johon yleensä myös asianajotoimistojen liiketoimintamallit ovat sidottuja. Vastustusta muutosta kohtaan esiintyy paljon: se vie aikaa eivätkä useimmat tiedä, mistä aloittaa.

Peter Wallqvist kertoi Ravnin oivaltaneen, että tekoäly tulee integroida päivittäin käytettäviin työkaluihin, jotta kynnys sen käyttöön on mahdollisimman matala. Tämän tuloksena käynnistyi yhteistyö dokumentinhallintatyökaluihin keskittyneen iManagen kanssa. 

Muutoksen toteuttaminen onnistuu parhaiten pienin askelin, mutta oleellista on tehdä siitä päätös ja aloittaa jostakin. Alkuun pääsee esimerkiksi nimittämällä jonkun vastuuseen prosessien tehokkuudesta.

Tekoäly on Win-Win-Win

Palkitun Artificial Lawyer -blogin takana oleva Richard Tromans avasi, mitä kaikkea tekoäly kattaa ja mitä se merkitsee tulevaisuudelle. 

Tällä hetkellä Britannian Top20-asianajotoimistot hyödyntävät tekoälyä ensisijaisesti sopimusten hallintaan ja tarkastamiseen. Kokemukset ovat olleet ilmeisen hyviä. Aiemmin kuukausia vieneet tehtävät ja toimeksiannot voidaan nyt hoitaa murto-osassa siitä.

Tästä ei hyödy ainoastaan asiakas, vaan myös juristien aikaa vapautuu luovempiin työtehtäviin. Lisäksi voittajia ovat ne teknologiatoimittajat, joiden pystyvät tarjoamaan tähän kehitykseen lisäarvoa tuottavia työkaluja.

Tulevaisuus on lupaava

Toistaiseksi tekoälyn mahdollisten hyötyjen osalta on ehditty vain raapaisemaan pintaa. Sopimusauditoinnin ohella kehitteillä on työkaluja päätöksenteon helpottamiseen, riskien hallintaan, kustannusten analysointiin, hinnoittelun tukemiseen sekä tutkimus- ja hakutarkoituksiin. Kuten sanottu, tämä on vasta alkua.

Mielenkiintoinen kysymys onkin, millaiseksi siirtymäkausi ja -tavat muodostuvat Pohjoismaissa. Ajavatko muutosta ensisijaisesti opiskelijat, johtavat asianajotoimistot vai kokonaan uudet toimijat?

Myös CSI:n tavoitteena on tämän muutoksen tukeminen ja eteenpäin vieminen toimeksiantojen ja asiakkuuksien hallinnan, laskutuksen ja liiketoiminnan kehittämisen alueilla. Pyrimme hyödyntämään digitaalisia prosesseja helpottaaksemme toimistojen päivittäistä työtä sekä tekemään yhteistyötä muiden, yhtälailla legal techistä kiinnostuneiden teknologiatoimittajien kanssa.

 

John Raunio

CSI Helsinki, Country Manager, Ruotsi

Innostuu oppimisesta ja jatkuvasta kehittämisestä. Motivoituu haasteista ja mahdollisuudesta vaikuttaa asioihin. Pitää kiehtovana ihmisen kykyä olla luova ja innovatiivinen, sekä ratkaista ongelmia.